УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Због чега мушкарци живе краће од жена

Извор: 6yka.com

Мушкарци у просеку живе неколико година краће од жена, али се не зна зашто. Сада се анализира утицај Y-хромозома, који старењем нестаје код неких мушкараца, чини их подложнијим болестима и можда им скраћује живот.

Према подацима немачког завода за статистику, очекивани животни век мушкараца и жена је у сталном порасту током последњих неколико деценија, али једна разлика остаје: мушкарци у просеку и даље умиру око пет година раније од жена. Слично је широм света. Могући разлог за то би могао бити Y-хромозом.

Такозвани X-хромозоми и Y-хромозоми су део генетских информација у ћелијама нашег тела. Жене у својим ћелијама обично имају два X-хромозома, док мушкарци имају један X-хромозом и један Y-хромозом.

„Мушки“ хромозом је знатно мањи од X-хромозома и осигурава развој мушких полних карактеристика у ембриону.

Међутим, старењем, током ћелијске деобе Y-хромозом може да нестане. То је већ неко време познато у стручним круговима.

Та мутација није сасвим безопасна, објашњава кардиолог Андреас Цајер, који истражује ову тему у Универзитетској болници у Франкфурту: „У последње две или три године било је студија које су показале да се губитком овог хромозома, чешће појављују кардиоваскуларне болести, Алцхајмерова болест, дијабетес као и класична болест макуларне дегенерације повезане са старењем, дакле лагани губитак вида. И надовезујући се на то, поставља се питање: Како је то могуће?“

Крвне ћелије су посебно погођене

Губитак Y-хромозома јавља се првенствено у ћелијама које формирају крв, које сваког дана производе милијарде крвних зрнаца у коштаној сржи, објашњава Цајер. Ако таква крвна матична ћелија изгуби Y-хромозом, неће га имати ни сви њени потомци, а често баш такве производе чак и више нових крвних зрнаца од других.

Према Цајеровим речима, овом мутацијом је погођено око 40 одсто мушкараца старијих од 70 година, док је то свега око пет одсто 45-годишњака.

Међутим, не губе све крвне матичне ћелије Y-хромозом – него се ствара такозвани мозаик ћелија са различитим облицима генетских информација.

Веза са срчаним проблемима

Истраживачки тим на челу са овим кардиологом сада би желео да сазна које промене у овим ћелијама су последица недостатка Y-хромозома. Јер, укључивање или искључивање гена могло би да покрене патолошке процесе у телу.

Научници редовно испитују узорке крви старијих мушких пацијената са срчаним проблемима и траже ћелије без Y-хромозома.

Показало се да су крвне ћелије без Y-хромозома значајно учесталије код мушкараца са срчаним обољењима него код здравих мушкараца.

Промене на органима

У експериментима на животињама, истраживачка група у САД је већ успела да покаже важну улогу Y-хромозома у здрављу. Крвне ћелије без Y-хромозома код животиња су покренуле запаљенске процесе – не само у срцу, већ и у плућима и бубрезима.

Резултат тога је: ткиво се мења у такозвану фиброзу, ткиво које задебљано и стврднуто као ожиљак. Такви ожиљци чине срце тврђим и мање способним за пумпање, каже Цајер. Још увек није коначно разјашњено да ли се ово откриће може применити и на људе.

Али ћелије пацијената у Универзитетској болници у Франкфурту такође су произвеле више супстанци које изазивају упалу: „Због тога верујемо да се резултати истраживања мишева могу применити и на људе“.

Још нема терапије

За последице недостатка Y-хромозома не постоји терапија. Такође није познато да ли се губитак Y-хромозома може спречити.

Али, постоје одређене животне навике које подстичу губитак Y-хромозома. Кардиолог Цајер стога препоручује мушкарцима да буду физички активни, да не пуше и да избегавају стрес.

Франкфуртски тим се нада да ће открити даље последице недостатка Y-хромозома у телу и да ће моћи да развију терапије против здравствених проблема који су с тим повезани.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *