УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ

Дан просветних радника у Србији – 8. новембар

Пише: Иван Стојановић

Данас, 8. новембра у Србији се обележава Дан просветних радника. Идеја да се овом важном животном позиву посвети један дан у години, појавила се још давне 1962. у Индији. Подржана је од стране УНЕСКО-а тек 1994. године и од тада се обележава у више од стотину земаља света. Датум се разликује од земље до земље јер се у свакој од њих обележава одређеног датума који је у вези са неком личношћу или догађајем од националног значаја за њену просвету и образовање.

Ова организација Уједињених нација за образовање, науку и културу основана је 1946. године. Она има улогу да доприноси сарадњи међу нацијама кроз образовање, науку и културу. 

Код нас се Дан просветних радника везује за Вука Стефановића Караџића, важног реформатора српског језика, писма и правописа, који је према подацима рођен шестог или баш на Митровдан, 8. новембара.

Избором да буде наставник, човек мора бити свестан да су његове обавезе мало другачије у односу да друге послове, да нпр. његов радни дан се не завршава оног момента када изађе из школе. Он са собом носи све победе и поразе у том дану, недоумице, разочарања, усхићења …

Зато је бити просветни радник, велика одговорност, али уједно и велика част, мудрост и вештина, којом мора често да ни из чега, снагом своје воље створи нешто.

Управо због таквог посла Дан просветних радника је замишљен као дан у којем треба свима скренути пажњу на положај ових људи који се својски труде да пруже адекватно знање и образовање будућим генерацијама, као најважнијем ресурсу друштва. Просветни радници су данас на великим искушењима каквих није било у скоријој историји.

Пандемија Корона вируса је променила свет из корена, па тако и начин рада просветних радника. Али они се нису предали пред тим противником већ су му се супротставили тако што су убрзаном дигитализацијом и многим новинама за њих, успели да се наставни процес не прекида већ одвија у континуитету на најбољи могући начин за дате околности.

У многим земљама постоји велики недостатак просветних радника како би се постигло одговарајуће основно образовање деце.

Срећан Дан просветних радника!

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *