УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли је важнија брзина ходања или број пређених корака?

Извор: 6yka.com

Брзина којом ходате једнако је важна колико и број корака које направите у једном дану, показало је ново истраживање које нас подсећа да је 10.000 корака дневно дуго повезано са смањеним ризиком од развоја деменције, срчаних болести, рака и прерану смрт. Али стручњаци су недавно открили да је бржи темпо ходања још кориснији за здравље у поређењу са бројем корака који се пређу, пишу британски медији.

„Наша порука је – ходајте брже“, рекао је коаутор истраживања др. Метју Ахмади, научни сарадник у Центру Чарлс Перкинс на Универзитету у Сиднеју, јавља ХИНА. Професор Борја дел Позо Круз са Универзитета Јужне Данске, уједно и стручни сарадник Универзитета у Кадизу, рекао је да студија показује да „код мање активних појединаца чак 3.800 корака дневно може да смањи ризик од развоја деменције за 25 одсто“. Стручњаци су открили везу између ходања 9.800 корака и 50 одсто мањег ризика од развоја деменције. Генерално, већи број пређених корака дневно био је повезан са мањим ризиком од развоја различитих облика деменције. Истраживања су показала да сваких 2.000 предузетих корака постепено смањује ризик од преране смрти за осам до 11 процената. Сличне везе су примећене у случајевима кардиоваскуларних болести и развоја рака.

У новој студији, научници су открили да је бржи темпо ходања у целини повезан са нижим стопама срчаних болести, рака, деменције и преране смрти и да је ефикаснији за здравље у поређењу са укупним бројем дневних корака.

„Људи се чешће фокусирају на своје фитнес тракере и мобилне апликације које мере њихов број корака, откуцаје срца…, али ретко размишљају о темпу којим ходају“, рекао је један од аутора истраживања Емануел Стаматакис, професор на Универзитету у Сиднеју. Резултати студије објављени су у часописима Јама Интернал Медицине и Јама Неурологи, а коришћени су подаци из раније студије УК Биобанк. До закључка је дошло на основу података прикупљених међу 78.500 одраслих особа од 40 до 79 година, чије су здравствене навике праћене седам година.

„Дакле, чврсти докази до сада сугеришу да је 10.000 корака дневно одличан начин за одржавање доброг здравља, а бржи темпо ходања повезан је са додатним предностима“, закључио је др. Ахмади. „Даља истраживања која укључују дуготрајну употребу трагача откриће више информација о предностима повезаним са интензитетом свакодневног ходања.“

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *