УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Изуми из средњег века који су променили свет

Фото: Пиксабеј

Извор: 6yka.com

Средњи век, период од 5. до 15. века, се обично посматра као мрачни период. Да ли је заиста тако?

Требамо знати да су у тих десет векова осмишљени и развијени бројни изуми који су утрли пут ка ренесанси и великом напретку у многим областима. А ово су неке од најзначајнијих.

  1. Инструменти за навигацију

Током средњег века направљен је велики искорак када су у питању навигациони инструменти. Међу најзначајнијим су крмено кормило – које је помогло да се бродови лакше управљају, затим латинско једро – које је омогућавало пловидбу против ветра, кобилица – која је пловила чинила стабилнијом, и магнетни компас – који је омогућавао прецизнију оријентацију. Сви ови проналасци учинили су пловидбу на отвореном мору поузданијом и сигурнијом, чиме је омогућена трговина између далеких и удаљених места, као и истраживање нових путева и непознатих обала.

  1. Штампа

Јохан Гутенберг се сматра оцем модерне штампе. Иако је већ било неколико значајних помака у техници штампе, немачки златар је усавршио и развио систем покретног слова који је већ постојао од 8. века у Кини и Кореји, коришћење ручне справе за ливење слова и умножавање неограниченог броја копија. Побољшања која је спровео омогућила су већу производњу и смањење трошкова, што је, уз употребу папира, учинило писане документе доступним много широј јавности. Ово се данас сматра прекретницом у другом миленијуму и почетком развоја ренесансе, реформације, просветитељства и научне револуције.

  1. Механички сат

Пре овог великог изума средњег века, време се мерило уз помоћ разних инструмената као што су сунчани сатови, пешчани сатови и водени сатови. Почетком 14. века омогућио је једнообразно мерење времена и променио начин квалификационог рада и плаћања. Иако су први механички сатови били непрецизни због трења механизама, током ренесансе су толико побољшани да су сваки дан каснили само један минут.

  1. Стаклени прозори

Иако стакло није изум средњег века, у овом периоду почело је да се користи у практичне сврхе захваљујући све већем броју стакларских радионица широм Европе. Једна од најважнијих иновација била је употреба стакла на прозорима уместо непрозирних материјала, као што су тканине или таписерије. Ово је омогућило природном светлу да „уђе“ у домове и одржава температуру у њима.

  1. Оптички инструменти

Експанзију индустрије стакла пратио је и развој сочива. У средњовековној Европи, монах је имао бриљантну идеју да причврсти пар конвексних сочива на оквир, стварајући прве наочаре у историји. Иако су у почетку били доступни неколицини, на крају су постали популарни и знатно олакшали живот онима који имају проблема са видом. Током ренесансе, научна употреба сочива довела је до проналаска првих телескопа.

  1. Лабораторијски инструменти

Арапи су били пионири у производњи онога што бисмо данас назвали лабораторијским инструментима. Стварање апарата за дестилацију, чаша и других специјализованих делова омогућило је развој практичне хемије и производњу алкохола, парфема и других производа који би се могли користити у научне сврхе или у свакодневном животу.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *