УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Значај Јединственог информационог система (ЈИСП) у просвети за ученике, родитеље и државу

Фото: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Јединствени информациони систем просвете (ЈИСП) представља најважнији пројекат у области дигитализације образовања јер пружа основ за спровођење најзначајнијих реформи у овом сектору. Помоћу ЈИСП-а могућ је увид у процес и квалитет образовања праћењем свих података у оквиру образовног система. Овај систем је повезан са тржиштем рада како би деца, млади и њихови родитељи тачно могли да знају, за сваки средњошколски профил и факултетски програм, колико брзо могу да очекују да ће наћи посао, колика је просечна дужина чекања на посао, са којом просечном платом се запошљавају, итд.

На специјализованом порталу отворених података на коме се налазе подаци из ЈИСП-а, објављени су и сви подаци о установама законом предвиђени да буду јавни. Сваки грађанин може да има увид у појединачне школе у Србији, њихове инфраструктурне капацитете, број запослених, број група, одељења, ученика, студената, наставне планове и програме, итд.

Влада има статистичке податке који су настали као производ повезивања са Централним регистром социјалног осигурања, и тако ће моћи да доноси одлуке у вези система образовања на основу прецизних показатеља, а деци и младима ће омогућити да своју будућност, образовање и избор професије бирају на основу јасних информација и о томе шта их очекује након завршетка одређеног степена образовања.

У Првој фаза увођења Јединственог информационог система у просвети (ЈИСП) сваком ученику и студенту у Србији додељен је јединствени образовни број (ЈОБ). Помоћу овог броја који је сачињен од 16 цифара држава ће моћи да испрати своје ученике и студенте кроз њихово целокупно школовање, од предшколског узраста до факултета.

Убудуће неће бити потребе да подаци о ученицима буду јавно објављивани јер ће их ЈИСП препознавати по овом броју. Такође олакшава процедуру преласка из основне у средњу школу и из средње на факултет.

Ученици и родитељи ће преко ЈОБ-а имати приступ подацима за одабир будуће школе, а поред тога и видети какве су потребе тржишта рада.

С друге стране држава ће имати увид у успех школа, којим смеровима располажу школе и на крају ће имати повратну информацију о томе колико се ученика и студената после завршетка свог школовања запосли.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *