УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

МАЊЕ ОД ДЕВЕТ САТИ СНА ОСТАВЉА ПОСЛЕДИЦЕ НА МОЗАК ДЕТЕТА

Основци која спавају мање од девет сати сваке ноћи имају значајно мање развијене регионе мозга повезане са памћењем и интелигенцијом у односу на децу која спавају препоручених 9 до 12 сати, показује нова студија коју су спровели научници са Медицинске школе Универзитета Мериленд (УМСОМ), а која је пре неколико дана објављена у часопису Lancet Child & Adolescent Health.

Ове разлике у можданим регијама повезане су са проблемима менталног здравља – депресијом, анксиозношћу и импулисивним понашањем. Недовољно сна такође се повезује са лошијим памћењем, решавањем проблема и доношењем одлука.

Ово је прва студија која је испитивала дугорочне последице недостатка сна на неурокогнитивни развој деце у предтинејџерском узрасту, и обухватила је податке о 8300 деце узраста 9 и 10 година.

“Открили смо да су деца која спавају недовољно, тачније мање од девет сати сваке ноћи, имала мање сиве масе или мањи волумен одређених делова мозга одговорних за пажњу, памћење и контролу импулса, у односу на децу са здравим навикама спавања,” каже један од аутора студије, др Зе Вонг, професор дијагностичке радиологије и нуклеарне медицине на УМСОМ.

“Ове разлике наставиле су да постоје и две године касније, што је забрињавајуће откриће које нам говори да недостатак сна оставља трајне последице.

“Дечији сан може да трпи због претпаног распореда домаћим задацима и ваншколским активностима. Сада знамо колико озбиљне последице то може имати на дечији развој,” упозоравају научници.

Извор: detinjarije.com

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *