УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Како препознати поуздане изворе информација?

Карактеристике кредибилних медија су да објављују тачан садржај, проверавају информације и, ако постоје грешке, исправљају их. То значи да, по правилу, не објављују текстове без јасно наведених извора или саговорника и без прикупљања информација од најмање две различите стране, односно изјава оних који се помињу у тексту.

Поуздани извори информација користе наслове у складу са садржајем чланка и не играју на емоције читалаца. Према истраживању агенције за истраживање тржишта и јавног мњења ИПСОС уочи Дана медијске писмености 2022. за Агенцију за електронске медије и Уред УНИЦЕФ-а за Хрватску, општа популација хрватских грађана у просеку највише верује радију као медију. Прате га телевизија, новине и интернет портали. Када је реч о грађанима старијим од 66 година, они најмање верују друштвеним мрежама.

Како можете знати да ли је извор веродостојан?

Ово су неки од индикатора који би требало да гарантују да је извор информација веродостојан:

-Иза публикације стоји стручњак, професионални новинар и/или регистровани издавач.

-Извори информација су стварни саговорници са датим именом и презименом или релевантне институције/организације.

-Објављене информације у одређеном медију (на пример, на интернет порталу) редовно се ажурирају и имају јасно означен датум објављивања.

-Анализа теме је непристрасна и објективна (односно, аутор испитује више од једне перспективе на проблем), осим када је у питању, на пример, коментар или колумна аутора.

Приликом праћења публикација интернет портала важи правило: ако портал нема истакнути импресум и идентитете људи који га уређују и пишу за њега, таквим медијима се не може веровати. Не наседајте на тзв „кликоловке“, односно мамац за кликбајтове или „мамце на кликове“, тако што ћете „кликнути“ на линкове у огласима или упитне наслове вести. Посета веб-сајту преко једне од ових веза ствара приходе за креаторе таквог садржаја и подстиче сличне праксе.

Ако не знате како да то урадите сами, замолите некога да инсталира апликацију за блокирање огласа на мрежи за вас. Такође можете утврдити кредибилитет веб локације или портала ако тражите корисничке рецензије заједно са његовим именом у претраживачу. У принципу, уз услов да поседују потврду о регистрацији као онлајн медиј, такав сајт или портал је одговоран за објављене информације.

Извор: skole.hr

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *