УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Како да запамтите огромну количину информација за кратко време?


Нелсон Делис је троструки шампион у Америчкој игри памћења – он може да рецитује строфе седам песама након само једног читања, да се сети листе од 1.500 цифара, као и да запамти 193 имена за само 15 минута.

Када су га упитали која је његова тајна, он је одговорио – вежбање. Наиме, Нелсон тврди да било ко може да истренира своје памћење до исте границе јер сви ми поседујемо исти мозак – смо нам је “софтвер” другачији – он свој ажурира редовно.

Када каже да ажурира свој “софтвер”, под тиме подразумева свакодневно тренирање свог памћења. Исто као што морамо да вежбамо да бисмо били у форми, тако и мозак морамо да тренирамо да би он остао оштар.

Нелсон каже да сваки дан тренира тако што памти седам шпилова карата, памти дугачак списак насумичних речи – бројева, имена и слично, а и памти поезију и рецитује је. Након што мозак истренирате, више никад нећете заборавити списак ствари за продавницу или нечије име.

Једна битна ствар због које треба тренирати памћење јесте спречавање деменције, или њено успоравање. Нелсон је почео да обраћа пажњу на своје памћење кад је његова бака оболела од Алцхајмерове болести. Након што је она преминула, он се заклео да ће свој мозак заштитити од ове болести свакодневним вежбањем памћења.

Тако је Нелсон постао шампион Америке у памћењу, а на Светском првенству освојио је седмо место.

Кључна ствар код памћења јесте да ствари учините незаборавним – повежете је са нечим одвратним, забавним или бизарним – само да буде другачије и да се лако памти. Он је открио да се имена најлакше памте тако што их замислимо као нешто на шта подсећају – на пример, име Елизабета бисте лако запамтили замишљањем краљице Елизабете како седи на трону, а име Јасмина замишљањем цвета јасмина.

Што се тиче списка за продавницу – ако вам треба телетина, млеко, влажне марамице и чоколада – замислите краву која скида шминку док је музе фармер, који се награди чоколадом за добро обављен посао. Што је прича бизарнија то ћете је лакше запамтити.

Извор: edukacija.rs / 24сата

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *