УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Савети за брзо учење страних језика

Сигурно сте до сада имали прилике да чујете изреку „колико страних језика знате, толико вредите“.

Научити страни језик је за сваког човека огромно интелектуално богатство. Они који знају поред матерњег, бар још један страни тачно знају о чему говоримо сада. За оне који до сада нису савладали ниједан страни језик, можемо да наведемо пример. Да ли можете да замислите себе у иностранству и да разговарате са људима који живе тамо на њиховом матерњем језику?

Сви знамо да учење некоме иде лакше а некоме теже, то важи и за учење страног језика.

Данас су многи језици популарни, али један се издвојио и постао универзални, тј. највише се користи у свету. У питању је енглески језик.

Такође, неки људи стране језике уче у школи док други уче самостално или уз помоћ неког пријатеља. Без обзира како и где учите потребно је знати и неке начине који убрзавају учење.

Различити су разлози зашто неко учи страни језик, да ли из хобија или због посла, или нечег трећег. Било који разлог да је у питању, најважније је да језик који учите и користите редовно.

Иако је енглески најпожељнији, популарни су и немачки, француски, шпански, италијански, руски …

Савети за брже учење страног језика

На почетку је добро да схватите шта је важно. Као прво немојте да мислите да је фонд речи пресудан за употребу неког страног језика. Запитајте се да ли знате све речи из вашег матерњег језика. Највероватније не знате! То нас доводи до тога да је потребно да знате да је за било који језик потребно да научите око 300 речи које се најчешће употребљавају и са њима ћете моћи да комуницирате. Многе речи су сличне у различитим језицима, тако да некада је можда и боље да размислите о томе и да тако повезујући научите нове речи, него ли да их учите напамет.

Код учења страног језика много проблема ствара и страх од грешака приликом изговарања речи. Веома важно је да схватите и прихватите да се и уз помоћ грешака може учити. Даћемо један пример: већина вас је имала прилику да чује када странац разговара са неким нашим човеком (можда сте тај човек били ви). И поред грешака које има у говору он вам изгледа занимљиво! Исти такви ћете бити ви у очима неког странца. Немојте покушавати да будете савршени, дозволите другима да вас исправе ако направите грешку.

Још један добар начин за учење је да се потрудите да што више понављате оно што сте научили. Важније је да задате себи задатак да што више пута нешто поновите него ли да водите рачуна колико ћете временски нешто учити. Пример: поделите лекцију на мање делове и немојте да прелазите на наредни део све док добро не научите претходни део.

Применом оваквих начина за учење језика приметићете како учите језик много брже и лакше. Временом ћете изненадити себе колико сте брзо савладали материју и како већ добро користите језик који учите.

Језик који учите мора се користити сваког дана

Једно од најважнијих правила за учење страних језика је то да морате да учите непрекидно. Ако језик учите у школи језика и немате часове сваког дана, у међувремену морате обнављати оно што сте учили. Или бар уз помоћ интернета слушати нешто, гледати неки филм, разговарати са неким, читати текстове на том језику.

Данас постоје и бесплатни курсеви за онлајн учење језика, такође и разне апликације које можете инсталирати на вашем телефону или лаптопу. Телефон је веома згодан за такву врсту учења јер је он са вама током већег дела дана. Ако сваког дана тако радите, убрзо ћете схватити да вам превод више неће бити потребан приликом гледања филмова, слушања музике, читања књиге.

Када вам превод не буде више био потребан ви сте уствари остварили свој циљ – научили сте жељени језик.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *