УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Генерација 3 (Z): ко су они и како уче?

Ако сте наставник који свакодневно комуницира са тинејџерима и подучава их, свакако вам је важно да знате какви су, шта воле и шта разликује њихову генерацију од ваше. Најизраженија карактеристика генерације коју познајемо као Генерација З (која укључује људе рођене између 1995. и 2010. године, односно тинејџере који тренутно похађају средњу школу) је чињеница да су ти дигитални домородци упознати са новим технологијама од самог рођења.

Основне карактеристике генерације З

Дигитални живот

Генерација З живи прилагођена коришћењу интернета и мобилних уређаја, одмах приступајући свим информацијама које су им потребне. Они примају информације и комуницирају природно путем друштвених мрежа, а њихови идоли су људи који имају највећу видљивост у свету интернета, као што су јутјубери (људи који објављују кратке личне видео снимке на свом Јут Јуб каналу) или инфлуенсери који утичу на њихову популарност на друштвеним мрежама мреже обликују мишљења и трендове).

Виртуелно пријатељство

Пријатељи које стекну на мрежи, за генерацију З, једнако су важни као и пријатељи у стварном животу. Пријатно им је да ћаскају са њима, а бирају друштвене мреже за које знају да на њима могу пронаћи друге људе њихових година.

Они су самоуки

Пошто родитељи у многим случајевима нису могли да их науче новим технологијама, ова генерација је сама научила потребне вештине, користећи видео туторијале.

Креатори

Они не само да су задовољни коришћењем садржаја преко интернета, већ желе да креирају сопствени садржај, било путем блогова или видео канала.

Страх од пропуштања

Веома чест страх међу младима ове генерације је осећај да им недостаје нешто важно и да нису у току са трендовима, па проводе доста времена испред својих екрана, пратећи нове трендове.

Улога наставника генерације З је захтевна и подразумева разумевање, саосећање са њима и осмишљавање активности у учионици које ће изазвати интересовање ове генерације, веома различите од претходне, али са великим очекивањима за будућност.

Извор: skole.hr

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *