УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

НЕКОЛИКО БИТНИХ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ПРОСЕЧНОГ И МУДРОГ РОДИТЕЉА



Бити родитељ је далеко од једноставног, а бити мудар родитељ који може да изађе на крај са својом децом је можда једна од ствари које је најтеже постићи.

Сви знамо које су муке родитељства и колико је некада тешко натерати децу да буду послушна и извршавају своје обавезе или да поједу то поврће из тањира без много преговарања и борбе.

Мудар родитељ зна да деца не слушају, већ посматрају шта то раде њихови мама и тата и на основу тога формирају сопствено понашање.

Ако дете можда неће нешто да вас послуша, можда је време да се преиспитате и да размислите да ли заправо вашем малом мезимцу приступате на мудар начин или се са њим прегањате као да сте му вршњак.

Просечан родитељ проводи све своје слободно време са децом, док мудар родитељ брине и о себи, чиме даје добар пример.

Деца мудрог родитеља ће, поучена примером, израсти у одрасле људе способне да се старају сами о себи.
Просечан родитељ се бави последицама, а мудар узроцима проблема.

Најлакше је дете казнити и изгрдити за нешто што није смело да уради, али мудар родитељ ће се пре забавити узроцима оваквом понашања свог детета – јер кад открије узрок, лакше ће поправити исход непослушности.

А сви већ добро знамо да казне и грдње често не уроде плодом, већ изазову и супротан ефекат.

Просечан родитељ даје одговоре, а мудар учи децу да их сами нађу.

Када дете погреши, просечан родитељ му каже „немаш појма“ и понуди детету тачан одговор, а мудар родитељ натера дете да само размисли колико год да му времена за то треба, и само нађе тачан одговор.

Просечан родитељ пореди дете са другима, док мудар охрабрује дете да буде то што јесте.

„Како то да је Марко добио 5, а ти 2?“ Ово је често питање којег смо се наслушали током нашег одрастања и сви знамо да у нама никако не изазива жељу да будемо бољи од Марка, већ управо супротно. Мудар родитељ је свестан овога и никада неће дозволити себи да упореди своје дете са другим.
Просечан родитељ пази да дете не погреши, док мудар пусти дете да погреши повремено.

Грешке су најбољи начин учења и то мудар родитељ добро зна. Он не покушава да заштити децу од евентуалних грешака јер схвата да му тиме никако неће помоћи у животу пошто су грешке и порази нешто са чим морамо да научимо да се изборимо сами.

Просечан родитељ каже “не ради то”, док мудар каже “размисли о последицама”.

Мудар родитељ никада не изговара наређења и не очекује од свог детета да га слепо послуша, тако да њега никада нећете чути да издаје директиве за које очекује да се слепо испоштују, већ своје дете упути да само размисли о последицама које ће настати уколико се ипак одлучи да уради нешто. Тако се дете учи да сноси одговорност за своје поступке.

Просечан родитељ се труди да буде добар, а мудар онакав какав јесте.

Мудар родитељ је свестан тога да није идеалан, и такође се труди да то појасни својој деци, не дозвољавајући им да створе мишљење о томе како је родитељ безгрешно и савршено биће.

Нико није савршен, и мудар родитељ зна да је то нешто на шта мора да припреми своје дете од самог старта.

Просечан родитељ мисли да је учитељ, док мудар родитељ схвата да је неопходно да буде више.

Иако родитељи мисле да не треба бити пријатељ свом детету, то није тачно. Мудар родитељ зна да је пријатељска рука некад неопходна у родитељству и да је његов задатак много већи од задатка да само подучи своје дете неким стварима у животу.
Просечан родитељ каже детету шта мора да уради, док мудар покаже детету зашто је начин који предлаже бољи.

Мудар родитељ не очекује слепу послушност, већ и када захтева нешто од свог детета он му добро објасни зашто се његово решење много боље од дететовог. На тај начин му он само помаже да донесе исправну одлуку, а не доноси је уместо њега.

Просечан родитељ захтева од детета да држи реч, док мудар сопственим примером покаже како се то ради.

Примером, не прекором. Мудар родитељ зна да од послушности нема неких бенефита и зато се труди да своју децу подучи личним примером јер ће њима много лакше пасти да извршавају задатке који се од њих траже када буду свесни да родитељ који тражи одређене ствари и сам испуни своје обећање, пише BrightSide.

Извор: stil.kurir.rs

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *