УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Значај уџбеника за разумевање градива са часова

Шта су уџбеници? Који је њихов значај? Имају ли утицај на разумевање обрађеног градива? Да ли имају утицај на квалитет знања?

Уџбеници су материјали едукативног карактера који се израђују од стране једног или више аутора. Њихов значај је да ученицима пружају знање из разних области. Веома су важни за разумевање градива које се учи у школи, и дају додатни квалитет знању.

И у основним и средњим школама веома је важан квалитетан уџбеник, јер је он од велике помоћи наставницима приликом рада са децом, а деци доста помаже приликом учења.

Колики је значај уџбеника на разумевање градива са часова можемо видети у наставку текста.

Све важне информације су на једном место

Да ли ће и у коликој мери предавање бити јасно ученицима зависи од предавача. Уџбеник је тај који може доста помоћи ако је добро урађен и има објашњења најважнијих појмова који се уче. Ученици не могу да упамте све оно што чују на часу – дефиниције, разни примери, важни догађаји и датуми. Добар уџбеник ту доста помаже, јер даје јаснију слику и помаже око разумевања онога што су чули на часу.

Олакшава организацију учења

Већина ученика брзо заборави оно што су чули на часу, и онда се појављује проблем одакле почети са учењем, шта је најважније што треба научити, и још много тога.

У оваквим ситуацијама добар уџбеник је најбоље решење. Ако у њему има означене најважније ствари које ученик треба да упамти, да је прецизирана суштина, онда је организација учења веома олакшана, без обзира колико се ученици сећају онога шта су радили на претходном часу.

Појашњавање уз помоћ доброг примера у уџбенику

Приликом предавања на часу наставник може да се максимално труди да објасни нешто и да у томе не успе, али ако у уџбенику постоји конкретан пример онда му он много олакшава посао појашњавања. Ученици много лакше схватају ако могу да виде то о чему се говори на часу. Због тога је веома важно да уџбеник буде богат сликама, картама и додатним текстом који појашњава непознате појмове.

Даје јаснију слику о ономе шта се учи и боље мотивише ученике

Оно што је најважније код једног уџбеника, то је да он пробуди у ученику жељу за учењем. Зато је важно да он пружи ученику потребно знање на занимљив начин. Ако уџбеник ученику одржава пажњу он ће га стално користити, и на тај начин ће имати јаснију слику онога што учи. Мотивација је веома важна у процесу учења, тако да ако уџбеник успе да мотивише ученика у томе, онда је он испунио свој циљ, а ученик ће сигурно савладати градиво.

На основу примера које смо навели, позитиван ефекат добрих уџбеника је видљив. Мада постоје и ученици који их баш и не воле, али ипак слободно можемо закључити да је значај уџбеника на разумевање градива са часова заиста велики.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *