УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

Како правилно усмерити таленат код детета?

Реч „таленат“ води грчко и латинско порекло од речи грч. tâlanton и лат. talentum, означава природни дар који се вежбом може развити у способност лаког, сигурног и доброг обаваљања послова у одређеној области, али на највишем нивоу.

Овакве способности истичу се и препознају у најранијем узрасту, а њиховим препознавањем и правилним усмеравањем оно се обликује и постаје алат који доприноси личности, пословном окружењу и целокупном друштву.

У чему можете да препознате таленат?

Таленат вашег детета није само у свирању инструмента, певању, писању састава, рецитовању, цртању и спорту. Таленте можете препознати и кроз:

Способност брзог учења;
Одлично решавање проблема;
Снажну меморију са изврсним памћењем детаља;
Сјајан смисао за хумор;
Интересовање за науку и уметност;
Стално постављање питања и логичко повезивање догађаја и целине;
Емотивну стабилност;
Речник који се стално проширује читањем и учењем.


Како усмерити таленат?

Када приметите таленат код свог детета, требало би пажљиво да га стимулишете, како би га дете неометано и без страха показивало, и на тај начин и оно само радило на њему. Потребно је да посматрате дете и да, сходно узрасту, активирате одговарајући извор забаве како би стимулисали рад.

У току школовања, посебно основношколског, потребно је да педагогу и учитељу/ци скренете пажњу на тај посебан таленат који и они сами могу да стимулишу кроз наставну активност.

Трудите се да, сходно свом слободном времену, упознате децу са културом и науком кроз посете музејима, изложбама, или кроз креативне радионице за децу које ће их додатно стимулисати. Покушајте, такође, да их заинтересујете за читање и за што више варијанти ликовно-вербалне комуникације.

Нека вам као водиља буде будућност чији један део ви тренутно живите. Дакле, сваки вид талента које је обликовано и усавршено детету ће помоћи на радном месту, јер у већини компанија данас постоји сектор управљања талентима, чији је циљ увећање шанси за успех у све већој конкурентној тржишној сфери.

Пажња: таленат код деце по правилу се испољава у раном периоду детињства, тачније од друге до седме године. У трајању од тих неколико година, обратите посебну пажњу и подстичите своје дете.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *