УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

дан победе 9.мај
ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ ОБРАЗОВАЊЕ

Дан победе (9.мај 1945.године)

       Данас се обележава Дан победе над фашизмом. Након шестогодишњег оружаног сукоба Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа, и њихових савезника, још неколико дана пружали отпор, између осталих и у Југославији (до 15.маја). Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света.

         Други светски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Одиграо се између два блока држава — Сила осовине, на челу са Немачком и Савезничких снага, на челу са СССР, Великом Британијом и САД. По броју држава, као и људи који су у њему учествовали, али и броју људских жртава и степену материјалног разарања, Други светски рат представља највећи оружани сукоб у историји човечанства. У рату је учествовала 61 држава и око 110 милиона војника, а прецизан број жртава никада није утврђен. Током ратних година, живот је изгубило око 50 милиона људи, међу којима 30 милиона цивила. Да би била побеђена нацистичка Немачка, Совјетски Савез је поднео највеће људске жртве изгубивши 28 милиона грађана и војника. Највеће људске губитке у односу на укупан број становника претрпела је Пољска, која је изгубила шест милиона становника, а више од  95 одсто страдалих били су цивили. Југославија са милион и 800 хиљада жртава била је трећа земља по броју страдалих током Другог светског рата у Европи. Стравични призори концентрационих логора широм Европе оставили су неизбрисив траг, јер је до капитулације Немачке у тим фабрикама смрти убијено више од шест милиона Јевреја.

         Рат на простору Југославије почео је 6. априла 1941. године нападом сила Осовине на Југославију. Југославија је била распарчана од стране окупационих армија, док је на значајном делу њене територије успостављена марионетска Независна држава Хрватска чије су власти већ у априлу 1941. године отпочеле са организованим злочинима над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима. У Србији је формирана квислиншка влада Милана Недића која је прихватила окупацију и определила се за сарадњу са Немцима. Масовна страдања цивила у Краљеву, Крагујевцу, Јајинцима, Новом Саду, Нишу и другим насељима и стратиштима широм Србије, остала су застрашујућа карактеристика рата на њеном тлу. На простору Југославије партизански покрет предвођен Јосипом Брозом Титом, стао је на чело антифашистичке борбе, стекао наклоност савезника и углед као један од највећих антифашистичких покрета у Европи. Рат на простору Југославије завршен је 15. маја 1945. године.

        Дан победе у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борци против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње. Тим пре Дан победе представља прилику да се одавањем почасти страдалима истакне опредељење за очување тековина остварених том величанственом победом.

Пише: Проф. историје Иван Стојановић

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *