УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ МАГАЗИН

Самостално чишћење лаптопа од прашине

Извор: Едукација

Када сте последњи пут очистили свој лаптоп од прашине? Ако је одговор “никад”, или се не сећате када, дефинитивно је време за чишћење.

Прашина улази у лаптоп чак и ако само стоји на столу, а поготово се накупља у вентилатору. Због тога се он чешће укључује, што може да доведе до прегревања. Уколико дозволите лаптопу да се прегреје, потписали сте му смртну казну.

Овде можете да пронађете упутство корак по корак како да очистите свој лаптоп. Наравно, неке ствари ће се разликовати од модела до модела. Најбоље би било да нађете приручник уколико су вам потребна додатна упутства.

Ако се не осећате довољно сигурно да сами очистите свој лаптоп, најбоље би било да га однесете у сервис који пружа ту услугу. Ако, пак, желите сами да покушате, наставите са читањем овог чланка.

  1. Искључите лаптоп из струје и угасите га. Уколико имате неке уређаје повезане, и њих треба да уклоните. Извадите батерију из лаптопа да се не оштети и да не дође до електричног шока.
  2. Можете да користите компресовани ваздух да очистите прашину и мрвице из тастатуре. Након тога меком четком или одговарајућим наставком за усисивач пребришите тастатуру да покупите преосталу прљавштину.
  3. Уколико вам се и даље чини да је лаптоп прљав, можете да искористите влажне памучне штапиће да обришете простор између типки. За остатак можете да набавите марамице за чишћење електронике и пребришете лаптоп њима.
  4. Да бисте очистили екран, можете код куће да направите одговарајући раствор. Ставља се једнака количина дестиловане воде и разблажене сирћетне киселине (обично, бело сирће). Немојте раствор наносити на екран, већ би најбоље било да њиме овлажите крпу и њом пребришете екран.
  5. Окрените лаптоп наопачке и потражите издувни вентил који је прекривен заштитном плочом. Ако одшрафите ову плочу и скинете је, видећете вентилатор. Уколико се на вашем моделу ово разликује, погледајте како да дођете до вентилатора. Уколико то није могуће без растављања, најбоље би било да га однесете у сервис.
  6. Вентилатор се најбоље чисти компресованим ваздухом. Ово би најбоље било да урадите напољу, јер ће прашина да се разлети. Компресовани ваздух издувавајте у више кратких наврата и нежно, јер јачи удар ваздуха може да оштети унутрашње компоненте лаптопа.
  7. Да бисте очистили улазе на лаптопу, исто можете да користите памучне штапиће за уши, а затим компресовани ваздух. И запамтите, јак удар ваздуха може да оштети лаптоп.
  8. Када завршите са чишћењем, вратите заштитну плочу и батерију. Сада можете да користите ваш лаптоп без страха од прегревања. Лаптоп би требало чистити сваких пар месеци да би радио како треба.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *