УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Да ли „крадете“ Ви-Фи од комшије? Да знате да нисте сами…

Извор: cafe.ba/mondo

Људи се сналазе на разне начине – неко из чисте забаве, а неко и да би уштедео новац. Према подацима које је у периоду од априла 2021. до марта 2022., на узорку од 2.029 одраслих особа прикупио Статиста кроз Глобал Цонсумер Сурвеy, 16 посто Холанђана, који су анкету попунили онлајн, рекло је да интернету углавном приступају код куће путем бежичне Wи-Фи везе свог комшије или станодавца – за који не плаћају надокнаду! То је више него двоструко више од стопе људи у другим одабраним земљама, па су Холанђани убедљиво први на овој неславној листи која још једном доказује да је коришћење комшијског нета сасвим уобичајена пракса данашњих корисника интернета.

У Немачкој и Аустрији то ради седам посто, а у Француској шест посто испитаника. Према истом истраживању, само 40 посто испитаника у Холандији имало је приступ широкопојасном интернету, а додатних 14 посто мобилну везу путем паметног телефона или таблета током 2022. године. Пет посто Шпанаца “краде” Wи-Фи од својих комшија и не стиди се то да призна. САД и Велика Британија имају ниже стопе одраслих који користе wирелесс својих комшија – три посто Американаца, односно два посто Британаца. САД су такође имале релативно низак удео људи са широкопојасним интернетом од 43 посто, док Велика Британија има више од 76 посто таквих корисника. У Кини само два посто испитаних приступа интернету преко лозинке и wирелесс рутера својих комшија. Провала у лозинком заштићен Wи-Фи сигнал није кажњиво дело у Холандији, иако је то забрањено у другим земљама. С друге стране, провала у рачунар јесте, као и свуда.

Шта да радите ако вам краду нет

Нажалост, Статиста није објавила податке за нашу земљу колико се често краде комшијски интернет, али се то вероватно ради, као што се то чини и свуда у свету. Ако сумњате да вам неко “срче” и одвлачи интернет везу, а симптом за то је нагли и драстичан пад протока иако плаћате бољи, можете да урадите најмање три ствари да спречите комшије да вам краду Wи-Фи интернет, укључујући и промену лозинке, пре свега. Ако приметите да комшије нису крадљивци, а интернет и даље не ради како би требало можете да проверите и да ли комшије некако ометају ваш нет и то потпуно ненамерно… Углавном, проверите све – немате шта да изгубите!

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *