УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

Дете и родитељ пекселс
АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

Научите децу да вам препричавају шта им се дешава, то је кључ васпитања

Веома је важно да причате приче деци, али је још важније да сама буду они ти који ће причати. То је важно јер позитивно утиче на развој њихове личности.

Малишани тако постају креативнији, маштовитији, толерантнији, сналажљивији…

– Живот је велика прича, а што више разумете приче и учите начине на које их можете испричати, то боље можете схватити живот и начинити мудрије изборе – поручио је писац Нејтан Брајон.

Истраживања показују да сваки пут када детету препричате неку бајку, приповетку, песмицу, стваран догађај или их још боље пустите да она буду тумачи истих садржаја, видици малих бића се проширују и они успевају да сагледају свет из перспективе зреле особе. То постаје полигон за јачање ума.

Развијајте им навику

Пожељно је да развијете навику да вам, онако успут, препричају нешто што су прочитали, не очекујући да ће то изговорити напамет, већ управо уз помоћ маште. Подстакните их да вам искажу и емоције које су развили током читања неког садржаја и помозите им да пронађу праве речи за њих, јер је то одлична вежба за изражавање и богаћење речника.

Међутим, важно је да малишани ово не схвате као обавезу, већ као забаву, релаксацију, ритуал пред спавање. Још једна од корисних препорука је да подстакнете дете да вам што чешће препричава догађаје у којима је било учесник, чак и ако се ради о некој наизглед баналној ствари.

Треба да причају пред спавање, као ритуал.

Психолози кажу да је за њих све подједнако велико, па родитељи не би смели да их прекидају ако им одушевљено препричавају како су, рецимо, дали гол у игри са најбољим другом. Када примете да их неко пажљиво слуша док причају, она аутоматски постају маштовитија, више се уносе у причу, додају детаље у описима и тако мозак покрећу да више ради.

Студије показују и да причање прича утиче на развој меморије код малишана, а притом се похвално одражава и на ослобађање треме, што је добар темељ за будуће јавне наступе – од рецитација у школи до водитељских и глумачких извођења.

Извор: detinjarije.com / Novosti

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: