УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Како научити дете о сигурности на Интернету?


Интернет је тековина човечанства која има много позитивних страна, али нажалост као и све у животу има и ону другу страну – негативну. Ту вребају разне опасности, потребно их је препознати на време.

У наставку следе неколико савета који могу помоћи приликом едукације детета о сигурности на Интернету:

  1. По могућности, користите рачунар заједно са децом и потстичите их да деле своја интернет искуства с вама.
  2. Дајте деци до знања да на Интернету постоје одређене опасности сличне онима у стварном свету (нпр. причање с непознатом особом) те их подучите да користе своје инстинкте и разум у избегавању споменутих. Нагласите опасност од лажних пријатеља те објасните да обавезно избегавају састајање уживо са таквима.
  3. Уколико разни онлине садржаји траже од деце податке за регистрацију, подучите их да не откривају личне информације без надзора.
  4. Инсистирајте да деца никад без надзора не одају вашу адресу, број телефона, школу коју похађају, своју слику, места где проводе слободно време итд.
  5. Упозорите децу да се правила пристојног понашања из правог живота једнако примењују и на понашање на интернету.
  6. Подучите децу поштовати туђу имовину на интернету и објасните им да је неовлашћено копирање музике, игара и осталих програма једнако крађи у некој продавници.
  7. Објасните деци да све што виде и прочитају на интернету није нужно истина. Потстакните их да попричају с вама о својим дилемама.
  8. Без обзира на наведене препоруке, не устручавајте се да користите одговарајуће апликације за заштиту ваше деце и поставки оперативног система предвиђених за те намене.

Извор:  pcskolarac.info

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *