УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

АКТУЕЛНОСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Зашто је образовање важно?

Образовање има велики значај за сваку особу која жели да буде успешна у животу. Учење помаже у изградњи карактера, у развоју мишљења и интелекта. Сваки човек има своје идеје и своје погледе на свет и живот, без обзира на то колико је образован, али учење и едукација су од пресучног значаја за развој истинског интелекта и код сваког човека су битан предуслов за изградњу добре позиције у друштву.

Добро образовање може заиста помоћи будућим нараштајима да успеју у многим сферама живота. Едукација и учење од малих ногу помажу у изградњи моралних вредности и разних интелектуални вештина уз помоћ којих ће се дете развити у отвореног успешног појединца, увек спремног на позитивне промене у свом животу.

Представљамо вам 10 разлога зашто је важно учити и образовати се читавог живота. Неке од њих можете искористити у ситуацијама када покушавате да објасните вашој деци зашто је школа важна. Следећи пут када вас ваше дете пита зашто мора да учи о одређеној теми која му је досадна, понудите му један од ових одговора:

1 Учење јача самопоуздање

Још као мало, док проширује свој речник и учи да чита и пише, дете јача самопоуздање. Увек када научи нешто ново, малишан постаје сигурнији у своје интелектуалне способности и стиче све више поверења у себе. Како његово знање буде расло, тако ће расти и његово самопоуздање.

2 Учење доприноси развоју карактера

Кроз учење о различитим културама и језицима и о томе како људи живе у осталим крајевима света, образовање доприноси изградњи карактера детета.

3 Развој комуникацијских способности

У образовним установама стичу се и вештине потребне за успостављање доброг односа са другим људима и за правилну комуникацију са њима. Било да су у питању вршњаци или малишани различитог узраста, деца у школи сама успостављају међусобну комуникацију. Кроз процес школовања и образовања дете ће научити како да развије однос према другој деци и како треба да се понаша према другима у друштву. Такође, дете се учи тимском раду, кроз различите школске пројекте које спроводи заједно са својим школским друговима.

4 Постављање и испуњавање циљева

Кроз образовање у школи дете ће научити да поставља себи циљеве и да буде поносно када успе да оствари зацртани циљ. Временом, дете ће имати веће циљеве, а испуњавање једног од њих, када дете одрасте, имаће кључну улогу у постизању животног успеха, било да је у питању приватан живот или посао.

5 Стичу се важна знања

Учење нису само књиге за децу. Кроз учење, дете стиче разна знања из разних области као што су уметност, историја, музика и о разним другим областима. У ствари, небо је једина граница. Целог свог живота човек стално стиче нова знања, чита књиге, посећује музеје, присуствује предавањима и семинарима. Није важно колико сте млади или стари, увек тежите да сазнате нешто ново.

6 Знање јача критичко мишљење

Образовање помаже деци да развијају сопствено критичко мишљење. Како код детета буде растао ниво образовања, тако ће његово критичко мишљење и његов лични став постајати чвршћи и развијенији.

7 Учење правих вредности

Иако у оквиру породице дете може научити пуно о моралу и људским вредностима које треба поштовати, редовно читање, учење и едукација ће детету проширити видике. Кроз књиге, стручну литературу и друге едукативне садржаје може се пуно научити о разним културама и о моралним вредностима које су цењене код других народа. На тај начин, дете ће од малих ногу развијати отворен поглед на свет.

8 Учење испуњава основне животне потребе

Када сте довољно едуковани, бићете у стању да сами испуњавате и обезбеђујете основне животне потребе. Током школовања научићете многе практичне животне вештине. Касније, када дете одрасте образовање ће му помоћи да пронађе посао и да тако обезбеди себи и својој породици нормалан живот.

9 Образовање отвара разне могућности

Ако сте стекли довољан ниво образовања, ако имате практична или теоријска знања, стално ће вам се отварати нове могућности да побољшате сопствени живот.

10 Стабилан живот

Морате бити образовани ако хоћете да пронађете добар посао, који вам може обезбедити финансијску сигурност у животу. Без обзира да ли поседујете стручно знање у вези неке специфичне области, или сте свестрани и трудите се да стално стичете нова знања из различитих сфера науке и живота, образовање ће свакако имати пресудан утицај на вашу успешну каријеру.

Извор: zrnoznanja.com

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *