УНС – УДРУЖЕЊЕ НАСТАВНИКА СРБИЈЕ "ПАНЕЛ"

Вести, актуелности и занимљивости из области образовања

ВЕСТИ ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Доситејев дан


На основу Закона о основама система образовања и васпитања 2020. године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело Одлуку да се 10. април (по старом календару 28. март) почевши од школске 2021/22. године установи као „Доситејев дан – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља и првог српског министра просвете“. 

Тако је на основу ове Одлуке „Доситејев дан“ ушао и у Школски календар важних датума који се обележавају у школама.

Министарство просвете упутило је допис школама у Србији, у њему је предложено да у недељи почевши од 10. априла 2022. године, у оквиру образовно-васпитног рада, а у складу са узрастом ученика, планирају активности и садржаји којима би се ученици упознали или подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића.

Као носилац идеје европеизације и развоја модерне српске државе Доситеј Обрадовић је дао велики допринос развоју модерног погледа на свет. Његово дело је значајно јер представља почетак процеса у коме ће се завршити усвајање употребе народног језика у књижевности и школи.

Ове године навршава се 240 година од штампања његовог дела „Совјети здраваго разума“ (Савети здравог разума), која је објављена у Лајпцигу 1784. године.

У Саветима здравог разума Доситеј је записао:

„Боље је много једну паметну и полезну књигу с коликим му драго трошком дати да се на наш језик преведе и наштампа него дванаест звонара сазидати и у све њи велика звона поизвешати! Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“

Ову књигу најавио је годину дана раније објавивши „Писмо Харалампију“.

Његова чувена песма „Востани Сербие“ која је посвећена борби српског народа за ослобођење и стварање нововековне националне државе ове године пуни 220 година свог постојања.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *